Maignessyndrom

Bäckensmärta

MAIGNES SYNDROM – BAKGRUND

VAR GÖR DET ONT?
Vid Maignes syndrom känner man ofta smärta i någon eller flera av dessa områden

  • Sätet – brännade, huggande,
  • Höftkammen – stickande .
  • Utsidalår – brännande, kylande, stickande.
  • Ljumskar – stickande, svidande, huggande

 

FOGLOSSNING?
Under 1a och 3e trimestern ökar rörligheten i bäckenlederna vilket kan leda till smärta i bäckenet.

Efter ca vecka 32 har alla gravida mer eller mindre ”foglossning”. Det är en förutsättning för att du skall kunna föds ditt barn, för då behöver bäckenet vidga sig, vilket sker genom en ökad rörlighet i bäckenlederna fram och bak.

BÄCKENSMÄRTA
Nästan hälften av alla som är gravida upplever jobbiga bäckensmärtor och det kan finnas flera orsaker, så som besvär från bäckenlederna (foglossning), överarbetade muskler eller nerver som kommit i kläm.

TESTER = MAIGNES SYNDROM
De tester (P4, Pat/fabr mm) vi gör för att bedöma vad som orsakar smärtan visar på att smärtan kommer från områden strax bredvid dessa bäckenleder och inte från själva leden, vilket tyder på att nerver kommit i kläm i någon av de muskler där nerven har sin passage. Detta tillstånd med just dessa klämda nerver kallas ofta för Maignes syndrom.

.

MAIGNES SYNDROM – ORSAK

 VARFÖR SKER DETTA?
Detta sker för att din CORE inte längre klarar av att hålla kroppen upprätt och för att på så sett minska belastning på mer ytliga muskler.

Dessa ytliga muskler kompenserar just nu för din försämrade core funktion, men orkar inte över tid och då blir de stel/korta, med följd att de ”klämmer” vissa nerver vilket ger smärta.

SMÄRTA
Detta gör förstås inte smärtan mindre, men kan vara bra för dig att veta att detta inte har med dina bäckenleder att göra, då smärtan ofta försvinner direkt efter förlossningen. Då ”trycket” mot nerverna minskar när tyngden minskar och hållningen blir lite bättre kan även de spända musklerna som ”klämmer på nerven” slappna av något.

 

MAIGNES SYNDROM – BEHANDLING

MINSKAD RÖRLIGHET I RYGG
Du bör dock både nu och efter din förlossning öka rörligheten i de muskler där nerverna har sin passage från ryggraden fram till sin slutpunkt, så att smärtan minskar nu. Du minskar även risken för samma eller liknande besvär senare efter din graviditet eller vid nästa graviditet.

Detta tillstånd med just dessa klämda nerver kallas ofta för Maignes syndrom.

BEHANDLING UNDER GRAVIDITETEN.
Det normala är att du träffar din terapeut var 10 dag för fortsatt behandling av de korta/spända muskler som klämmer på nerverna och genomgång av ev. nya övningar.

ÖVNINGAR UNDER GRAVIDITETEN.
Nu under graviditeten är det övningar som ökar rörligheten i ryggen, insida lår och säte.
Så som ”musslan, trampa vatten liggande/stående, Rygg rotaion/sidoböj, sittande fjäril och bäckenbotten/knip träning.

EFTER FÖRLOSSNINGEN
Då behöver du precis som alla andra som varit gravida, vare sig de fött vaginalt eller med snitt. återträna din Core funktion så att dina ytliga muskler inte längre kompenserar för din core.

Vi erbjuder träning i grupp och privat.